Kalljästa kanelknutar

Bullen är högt älskad av gammal som ung, det är en tradition som lever. Nygräddade bullar sprider så ljuvlig doft i huset. Jag kom att tänka på alla barnkalas vi haft genom åren och hur populärt det varit med just bullarna. Tårtor, kakor och glass kunde stå kvar helt orörda då barnen fikat klart, medan bullarna gick åt i ett nafs. Klassiska kanelbullar skulle det helst vara eller vaniljknutar. Här är recept på 48-timmars kalljästa bullknutar!

Ca 24 st
Fördeg (som får vila i kylen 4-48 timmar):
15 g jäst
3 dl vatten
2,5 dl havregrädde
7 dl vetemjöl

Vetebullsdeg (som får jäsa en till flera timmar):
Fördeg
1 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
100 g kallt smör
7 dl vetemjöl ca

Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
1 msk kanel
1 msk vetemjöl
ev 1 msk finhackad mandel

Blanda ingredienserna till fördegen och rör intensivt ett par minuter. Täck med lock eller plastfolie och låt jäsa någon timme i rumstemperatur eller svalt över natten. Är det kallare än 8 grader i kylen kan degen jäsa 48 timmar utan problem.
Blanda fördegen med ägg, socker, vaniljsocker, kardemumma och mjöl. Knåda degen och tillsätt smöret i bitar. Knåda vidare några minuter tills degen är elastisk och slät. Tillsätt salt mot slutet. Låt degen jäsa övertäckt minst 1 timme, gärna 4-5 timmar. Förbered fyllningen. Den är bäst rumsvarm så förbered den i tid innan utbakningen. Blanda smör, socker, kanel, mjöl och ev lite hackad mandel till en jämn smet. Kavla ut degen och bred ut fyllningen på halva plattan. Vik över delen utan fyllning. Skär remsor, sno runt remsan, gör en knut och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur minst 1 timme. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 250 grader i 10 minuter. Servera nygräddade och frys in dem som blir över.
Storfavorit bland vetebröd! Det krävs lite planering, men det är det värt för det blir sååå gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *