Rutig rabarberpaj

Idag har det varit en speciell dag. Sista dagen på mitt jobb på VK för en tid. Från och med nu är jag tjänstledig därifrån för att bl a hålla på med den otroligt roliga caféverksamheten vid Sörmjöle Bryggcafé, båthamnen Sörmjöle Havsbad (Brännäset). Eftersom det är rabarbertider och denna speciella dag så bjöd jag mina kollegor på smakrik rutig rabarberpaj. Den gick åt som smör i solskenet!

Pajskal
4 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
125 g smör
1 ägg
1-2 msk havremjölk
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
3 msk smör
200 g finhackad mandel (jag körde det till ett grovt mjöl i matberedare)
1 dl socker
1 ägg
3 msk Grand Marnier eller cognac eller mörk rom
2 tsk vaniljsocker
skalet och saften av en halv citron
1 nypa salt

Garnering
8–10 stjälkar rabarber
5 dl vatten
ca 3 dl socker

Blanda alla ingredienserna till pajdegen. Låt den vila kallt ca 30 min. Tryck ut pajdegen i en form med ca 28 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min i 190 grader.
Blanda ingredienserna till fyllningen och häll över pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt den kallna.
Skala rabarberstjälkarna och gör remsor med en potatisskalare. Koka upp socker och vatten och lägg i några rabarberremsor i taget tills de mjuknar. Pass upp så de inte blir mos! De mjuknar fort. Lägg ut rabarberlängderna på ett bakplåtspapper och fläta ihop dem till ett rutmönster. De rabarberremsor som blivit över kan kokas riktigt mjuka, som en kompott och läggas ovanpå pajen. Ta sedan tag i bakplåtspapperet med rabarberflätan och vänd snabbt den över pajen med kompotten. Klipp bort de remsor som sticker utanför. Servera med vaniljvisp, glass eller grädde. Jättegott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *