Rödbets- och morotsbröd

Nu har jag inte hunnit uppdatera bloggen på några dagar då jag haft fullt upp med ansvaret för cafeteria på Nolia Trädgårdsmässa. Mycket jobb var det, men oj så roligt! Många nöjda och glada gäster. Så mycket positiv feedback vi fick! ”Trädgårdsmackorna” blev succé. Här kommer recept på det. Mackorna på bilden är gjorda genom att jag kavlat ut en rödbetsdeg och en morotsdeg som sedan lagts på varandra och rullat ihop och skurit skivor som när man bakar bullar. Dessa blev galet goda med ett tjockt lager chèvrecreme, sallad, paprika, honung och groddar. Det var en strykande åtgång på dessa mackor. Kul!

25 g jäst
3 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 msk salt
1 msk honung
0,5 dl sirap
2 msk linfrön
1 kg rivna rödbetor (eller morötter)
ett par torkade fikon och dadlar, skurna i bitar
2 tsk fänkål, kummin eller anis (gärna alla tre kryddor)
ca 1,6 l vetemjöl

Ägg el vatten till pensling
Solros- el sesamfrön

Lös upp jästen i vattnet. Rör alla ingredienser men inte allt mjöl. Tillsätt mer mjöl eftersom tills degen blir glansig och släpper i kanterna. Täck med lock eller plastfilm och ställ in i kyl över natten.

På morgonen
Ifall inte degen jäst tillräckligt, så låt den jäsa några timmar i rumstemperatur. Baka ut frallor i önskad storlek. Låt jäsa ca 1 timme. Pensla bullarna med ägg och strö över frön. Grädda i 200 grader 12-20 min beroende på hur stora frallorna är. Stick i en termometer om du är osäker på hur länge de ska gräddas. De är klara när innertemperaturen uppnått 97 grader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *