Morot- och linsbiffar

Här är ett vegetariskt lunch- eller middagsförslag, färgglada morot- och linsbiffar. Servera couscoussallad med bladspenat, olivolja och smulad fetaost till. En tzatziki, hummus eller bara lite turkisk yoghurt är pricken över i till biffarna.

4-6 port:
2 dl torkade röda linser (3 dl kokta)
1 lök
2 vitlöksklyftor
4-5 stora morötter (500 g)
2 ägg
1 msk tahini
2 msk citronsaft
2 tsk mald spiskummin
2 tsk paprikakrydda
salt & svartpeppar
rapsolja till stekning
några matskedar havregryn (för att få lagom fast konsistens)
persilja
solrosfrön eller sesamfrön som panering

Koka linserna lite längre än rekommenderad koktid, tills de går sönder. Häll av vattnet och låt svalna.
Skala och hacka lök och vitlök, skala och grovriv morötterna. Fräs lök, vitlök och morötter en liten stund i olja. Blanda sedan alla ingredienserna i en bunke och forma till ca 12 biffar. Blöt händerna i vatten så går det lättare att forma. Tryck fast solros- eller sesamfrön på biffarna och stek i generöst med olja på båda sidor på svag- till medelvärme tills de har fått en gyllenbrun yta. Låt biffarna steka ett bra tag innan du vänder på dem. De ska ha bildat stekyta, då håller de ihop vid vändning. Servera förslagsvis till en couscoussallad med babyspenat, fetaost och olivolja. Klipp över persilja. En kall röra med turkisk yoghurt som bas är ett perfekt komplement.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *