Kalljästa vaniljknutar

Nygräddade bullar sprider härlig väldoft i huset och är storfavorit bland vetebröd för både stora och små. I förrgår satte jag en ”fördeg” på några gram jäst, vatten, havregrädde och vetemjöl som fått kalljäsa i två dygn. Idag tillsatte jag övriga ingredienser som ingår i ett bullbak och lagom till kaffet fick vi nygräddade vanlijknutar. Sååå gott!

Till ca 24 bullar
Fördeg (som får vila i kylen 4-48 timmar):
15 g jäst
3 dl vatten
2,5 dl havregrädde
7 dl vetemjöl

Vetebullsdeg (som får jäsa 1-flera timmar):
Fördeg
1 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
100 g kallt smör
7 dl vetemjöl ca

Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
ev 1 msk finhackad mandel

Blanda ingredienserna till fördegen och rör intensivt ett par minuter. Täck med lock eller plastfolie och låt jäsa någon timme i rumstemperatur eller svalt över natten. Är det kallare än 8 grader i kylen kan degen jäsa 48 timmar.
Blanda fördegen med ägg, socker, vaniljsocker, kardemumma och mjöl. Knåda degen och tillsätt smöret i bitar. Knåda vidare några minuter tills degen är elastisk och slät. Tillsätt salt mot slutet.
Låt degen jäsa övertäckt minst 1 timme, gärna 4-5 timmar.
Förbered fyllningen. Den är bäst rumsvarm så förbered den i tid innan utbakningen. Blanda smör, socker, vaniljsocker, mjöl och ev lite hackad mandel till en jämn smet.
Kavla ut degen och bred ut fyllningen på halva plattan. Vik över delen utan fyllning. Skär remsor, sno runt remsan, gör en knut och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur minst 1 timme.
Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 250 grader i 10 minuter.
Servera nygräddade och frys in dem som blir över.

Varför göra så lång process av ett bullbak? Jo, degen är mycket smidig och lättarbetad men framför allt, de annars så goda bullarna blir ännu smakrikare och saftigare helt enkelt.

Lycka till med ditt bullbak!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *