Hembakat korvbröd

Ska du ordna barnkalas eller annars bara bjuda barn på enkel förtäring eller fika? Skippa tårta, glass och kakor. Det finns annat som barnen lika gärna eller snarare hellre vill ha. Enkel mat som tex små köttbullar, falafel eller kycklingbitar på spett, matiga snittar, frukt och grönsaksstavar i härliga färger och roliga former. Ja, barn älskar att plocka i sig grönsaker. Däremot är hederliga bullar aldrig fel.

Korv med hembakat bröd
Korv med bröd är förstås klassisk kalasmat. Lite extra touch blir det med hembakade minikorvbröd och stekta prinskorvar. Likaså med miniburgare. Det finns nog minibröd att köpa i vissa butiker, men annars är det väldigt enkelt att sno ihop en liten deg och baka ut bröden själv. Mycket godare!

3 dl vatten
25 g jäst
75 g smör eller olja
1 msk socker
9 dl vetemjöl, gärna special
1 tsk salt

Lös jästen i vattnet. Tillsätt sockret och hälften av vetemjölet och knåda till en slät deg. Knåda i smöret eller häll i oljan och resten av mjölet tills du får en slät deg som släpper från bunken. Tillsätt saltet och knåda lite till. Låt degen jäsa cirka 30-60 minuter i bunken.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 15 bitar, för stora korvbröd, 22 bitar för mellanstora och 30 bitar för bröd till prinskorvar. Rulla ut till avlånga, smala bröd och sätt på bakplåtspapper. Tänk på att bröden jäser, de ska vara ganska smala.
Låt korvbröden jäsa till dubbel storlek under bakduk, 40-60 minuter. Grädda i 225-250 grader 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *