Creation Wines, Sydafrika

Idag har vi lämnat kusten för att besöka vingårdar i Franschhoek (franska hörnan), som också kan betraktas som Sydafrikas gastronomiska centrum. Vi fick vara med om spännande vin- och matupplevelser hos Creation Wines. Creation är en ung producent vars första släpp var vin från årgång 2006. De gör vin på flera druvsorter och har redan fått många fina utmärkelser. Deras specialitet är att kombinera mat och vin, vilket vi också fick erfara idag.

Vi började med ett utsökt bubbel, Elation MCC 2014. Chardonnay och Pinot Noir. Arom citronblom, torkat äpple, jordgubb. Smak lite grapefrukt och äpple. Vi fick ett tilltugg på ett mörkt bröd med färskost. Här nedan följer åtta viner till och sju rätter:

Creation Sauvignon Blanc 2017 och Creation Sauvignon Blanc/Semillon (80%/20%). Till detta fick vi något som såg ut som ett fågelbo, men det var stekt strimlad purjo på längden, rostat vete och ett äggformat gelé av papaya och passionsfrukt. Mycket trevligt.

Creation Viognier 2017. En ny druva för mig och överraskande god. Elegant och delikat med aromer av aprikos, vit persika och kokos. Krämig, aprikos, persika och spännande mineraler. Väl balanserad. På tallriken fick vi picklad kummel med majs, aprikossalsa och koriander.

Creation Chardonnay 2016. På tallriken fick vi hemgjord tortellini fylld med rökt lax och bräserad lök, stekt kanelkryddad pumpa, chai te, basilika och en reduktion av smör och apelsin.

Creation Reserve Pinot Noir 2015. Till serverades rökt anka, rosa ostkräm av getost och rödbeta, hallon, jordgubbssås, polkabeta, gulbeta, rädisa och smått hackade pistagenötter. Fantastiskt vackert upplägg och en njutning för gommen.

Creation Reserve Merelot 2015. Till fick vi varm slät blomkålssoppa som var smaksatt med rotselleri, lök, hackade valnötter, gorgonzola och ett par blåbär.

Creation Syrah/Grenache 2016(80%/20%). Pulled lamb, currykryddat brödsmul, rosmarin, soltorkad tomat, minisquash och granatäpple. Fantastiskt gott!

Creation Reserve Chardonnay 2016. Till serverades en god ost, Fynbos-honung, bipollen och tryffelolja.

Allt, precis allt var fantastiskt smakfullt. Om jag nu ska säga något som de skulle kunna ändra på så är det att helt enkelt utesluta blåbären ur blomkålssoppan, men å andra sidan var det en kul överraskning att de fanns med där i soppan. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *