Mandelkaka med hallonglasyr

Baka en ljuvligt god och saftig kaka med de överraskande ingredienserna potatis och vita bönor toppad med hallonglasyr. Påminner om mazarin men är ännu godare!

Mandelkaka:
200 g kall, kokt, riven, mosad eller pressad potatis
2 dl finmalen skållad och skalad mandel
1 liten förp. vita bönor (190 g)
0,5 dl rapsolja
3 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
finrivet skal av 1 lime
1 msk färskpressad limejuice
olja till formen

Hallonglasyr:
125 g frysta, tinade hallon
1 dl florsocker

färska hallon till garnering
ev vispad grädde till servering

Sätt ugnen på 175°C. Pensla en springform med olja eller lägg i ett bakplåtspapper. Skålla, skala och mixa mandeln i matberedare. Tillsätt sköljda bönor, potatis, olja, vaniljsocker, bakpulver, citronrasp och citronsaft. Vispa ägg och socker. Häll över potatisröran i äggvispet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Ta ut kakan och låt svalna i formen.

Hallonglasyr: Mixa hallonen. Passera genom en finmaskig sil. Blanda hallonpurén med florsockret. Bred över kakan. Ställ i kylen och låt stelna något.
Garnera kakan med hallon. Servera ev med lite vispad grädde.

Tips: Förutom att kakan är fantastiskt god så är den även fri från laktos, mjölkprotein (för den som hoppar över gräddklicken) och gluten. Ett bjudfika som gör succé!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *