Provning på Maude Wines

Nu är vi i världens sydligaste kvalitetsodlingsområde, Central Otago, Nya Zeeland. Här produceras några av världens bästa Pinot Noir-viner. Vi har besökt den personliga vingården Maude Wines som ligger nära Lake Wanaka med sina hantverksmässiga viner. Myran som kommer från Sverige och jobbar med marknadsföringen av Maude Wines sedan ca 8 år tog emot oss och berättade om vingården med stort engagemang och lät oss prova de fantastiska vinerna. Vinraderna planterades 1994, är alltså 22 år gamla nu och bär fin, kvalitativ skörd. Man kan nog säga att vingården ligger vid det absolut bästa kvalitetsodlingsområdet vid foten av Mount Maude där de knappt har några regndagar. Ändå har de inte behövt vattna på 10 år. Molnen regnar av sig uppe på berget och vattnet rinner ner i jorden och vinrankornas rötter söker upp det vatten som behövs.
Det är långa varma dagar medan nätterna är riktigt kalla vilket gör att aromerna bevaras i druvorna. Druvorna plockas för hand. Skörd april/maj.

Vi började prova ett fantastiskt bubbel med ett stort M i guld på flaskan som inte hunnit få någon etikett ännu, men det är på gång. Pinot Noir och Chardonnay. Skulle passa ypperligt som välkomstbubbel på nyårsfesten!

Sedan provade vi följande viner:

Maude, Mt Maude Vineyard, East Block Riesling, 2016, alkohol 9%
En fin och mogen årgång. Först känns lite frukt och sötma, sedan kommer syran. Perfekt balans. Bra som aperitif.

Jag provade inte, men de har även Maude, Mt Maude Vineyard, Dry Riesling, 2015, alkohol 12%
Tydlig citrusdoft och smak. Rent, fräscht. Ett vin att njut av nu eller lagra i 7-10 år.

Maude Pinot Gris 2015, alkohol 13%
Druvorna är från Maudes vingård och även från deras andra vingård som de har i Wanaka. Druvorna handplockas och fotstampas, sedan fermenteras i ståltank. Rena fina smaker. Mogna päron. Väldigt bra matvin.

Maude Pinot Noir 2015, alkohol 14%
Druvorna tas både från Maudes vingård och från deras andra vingårdar som de äger. 30% hela klasar används och de får mogna ordentligt innan de plockas. Stjälkarna hinner bli bruna. Frukten finns kvar och tanninerna finns där men tar ej över. Mörka körsbär, plommon. Helt enkelt supergott! Lagring ca 5 år belönar sig.

Den Pinot Noir vi nyss provat var ju riktigt bra, men sedan fick vi prova en ännu bättre, Maude Pinot Noir Kids Block 2014
Maude har 6 barnbarn, och alla barnbarn har var sin vinrad längst upp på berget. Från detta område är druvorna till Maude Pinot Noir Kids Block och detta vin är fantastiskt!

Inte nog med detta, sedan fick vi prova en Pinot Noir från 2009. 100% hela klasar. Känns ändå ungt och fruktigt. Toppnivå av Pinot Noir!!!

Tyvärr finns inte dessa viner i Sverige ännu, men det kanske kommer 😉
Hur som helst, ska du till Nya Zeeland och till Central Otago, så missa inte Maude Wines!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *