Provning på vingårdarna Elephant Hills och Trinity Hill NZ.

Efter en skakig natt av kraftig jordbävning och med massor av efterskalv har vi ändå fortsatt vår äventyrliga vinresa här på Nya Zeeland med Dina Vingårdar. I Hawke’s Bay prodceras mycket trevliga och personliga viner främst på druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay. På förmiddagen besökte vi den natursköna vingården Elephant Hill. Druvorna skördas i mars. Här används vildjäst, vinerna är ekologiska och biodynamiska. Vi provsmakade fem viner och började med en Sauvignon Blanc 2014. Mycket ren och fräsch med en touch av apelsinblomma. Nästa vin var en Chardonnay 2014. Den var bra men saknade den där smörigheten som vi är vana vid. Lagrad på nya ekfat 11 månader och smakade helt enkelt för mycket ekfat. Tredje vinet var en rosé 2016 på för ovanlighetens skull Tempranillo. Frisk fräschör, röda bär. Mycket fin rosé. Fjärde vinet var Pinot Noir. Väl balanserat, röda bär, lång eftersmak. Det femte och sista vinet var en Syrah. Kraftfullt och komplext. Minst halva resegruppens favorit.

Sedan blev det lunch på vingården Elephant Hills prisade restaurang. Helt fantastiskt!!
Förrätt: Confiterad anka, misokräm, sotad gurka, vattenmelon, vanilj- och ingefärsgelé, puffat ris. 2014 Elephant Hill Le Phant Rouge.
Huvudrätt: Sotad tonfisk, friterade tigerräkor, snabbsyltad gurka, rödlök och salladskål. 2015 Elephant Hill Rosé.
Dessert: Vit- och ljus chokladmousse, mörk chokladpralin, lakridspulver, fänkålsdill och björnbärsorbet.

Efter lunch besökte vi Trinity Hill och provade fem av den gårdens viner. Vi fick prova vinerna i prisordning och började med Pinot Gris, inte så mycket doft och inte heller så mycket smak, sedan en Chardonnay som vi alla var överens om att den var bättre än Chardonnay’n på Elephant Hill. Som tredje vin var en Marsanne Viognier, ja, den var lite intensivare i smaken. De tre första var ovanligt ljusa i färgen. Fjärde vinet var mycket likt en Bordeaux. Blandning av 40% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 29% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot. 16 månader på ekfat varav 30% på nya fat. Femte och sista var en Syrah (Trinity Hill Homage 2014), vingårdens flaggskepp. Så sträv att överläppen fastnade på tänderna. Så fin! Kostar ca 1000 kr flaskan här på NZ.
Chardonnayn kan köpas hemma på systembolaget.

Bilden visar en vy från Elephant Hill

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *