Lingonmousse i filodegskorg

Lingon är viktigt i svensk mat. Det ska vara lingonsylt till köttbullarna, lingondricka som måltidsdryck och gelé till steken. Lingon i matbröd är extra saftigt, lingon i bakverk är fräscht och lingonparfait till efterrätt är riktigt lyxigt. Ja, lingon kan användas till allt från husmanskost till söta kakor och desserter. Hitta nya spännande sätt att tillaga de syrliga bären! Här bjuder jag på lingonmousse i filodegskorg.

4-6 port
3 dl lingon
2 gelatinblad
1 äggvita
1 dl socker
2 dl vispgrädde
1 msk konjak eller calvados
filodeg
rapsolja för pensling av filodeg

Mixa lingon med stavmixer. Lägg gelatinblad i vatten några minuter. Vispa äggvita och socker till en marängsmet. Vispa grädden för sig.
Krama ur vattnet och smält gelatinbladen 10 sek i en kopp i mikron eller i en kastrull på spisen över svag värme.
Rör ner gelatinet i lingonpurén och ev lite konjak/calvados.
Rör ner lingonpurén i marängsmeten. Vänd till sist försiktigt ner grädden i marängsmeten.
Täck skålen med plast och ställ in i kyl minst 2 timmar.

Medan moussen vilar har man all tid i världen att göra filodegskorgarna. Sätt ugnen på 200 grader. Skär filodegen i fyrkanter, pensla lätt med olja och lägg bitarna 3 och 3 på varandra. Placera i muffinsformar så att det blir som korgar. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler och ta korgarna ur formarna. Skeda upp lingonmoussen strax innan servering och dekorera med några lingon och myntablad. Pudra över lite vaniljsocker. Saligt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *