Romtopf

Frukt och bär kan läggs in i sockerlag eller så gör man en lyxig efterrättsinläggning i alkohol- och sockerlag, sk romtopf (konservera i rom och socker) med blandade frukter och bär. Stenfrukter passar bra att lägga in.
Här har jag testat romtopf med aprikoser, körsbär och lite lingon och röda vinbär.

1 väl rengjord glasburk med lock
1 vaniljstång
5 dl socker
50 cl mörk god rom
1 kg bär och stenfrukter, t.ex. plommon, körsbär, persikor, aprikoser

Diska en glasburk med lock och torka i ugn i 100 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljfröna med socker. Skölj och kärna ur bär och frukter. Varva dem med sockret i glasburken. Häll på rom. Bären ska täckas helt. Förvara mörkt och svalt. Avnjuts lagom till jul med lättvispad grädde!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *