Prosciuttorullar med halloumi och päron

Ett trevligt tillbehör eller varför inte som en liten förrätt

100 g halloumi, skuren i smala stavar
1 päron, skuret i smala stavar
20 spenatblad
10 skivor lufttorkad skinka

Skär, linda, stek, njut!

Fyllda zucchinibåtar

Snart är det säsong för zucchini. En bra grönsak som fungerar ihop med det mesta. Här har jag fyllt och gratinerat några ”zucchinibåtar” med en kryddig indisk linsgryta.

3 medelstora zuccini
1 msk rapsolja
1 finhackad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk finhackad ingefära
4-6 dl vatten (tillsätt lite allteftersom, beroende på hur lös du vill ha grytan)
2,5 dl röda linser
1 tsk spiskummin
ev 1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk kardemumma
1 tsk kanel
en knivsudd cayennepeppar
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
några körsbärstomater
2 dl riven Västerbottensost

Dela zucchinin på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Jag använde en glasskopa och det funkade jättebra. Hacka och fräs det urgröpta i en panna med lite olja, salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader. Ugnsbaka zucchinibåtarna medan du gör linsgrytan.
Fräs lök, vitlök och ingefära ett par minuter under omrörning på medelvärme. Tillsätt kryddorna, rör om och fräs ytterligare en minut. Tillsätt linserna och rör om. Häll i vatten och salt och låt småkoka under lock ca 20 minuter tills linserna är mjuka. Rör om så att det inte bränns i botten och tillsätt mer vatten vartefter om det behövs. Rör i tomatpurén i linsgrytan. Rör tills det är ordentligt blandat och koka några minuter till på svag värme.
Fyll zucchinibåtarna med linsgryta, fräst zucchinihack, körsbärstomater och Västerbottensost. Gratinera ca 15 min. Garnera med lite färsk koriander.
Vill man ha det lite matigare, servera bulgur och en kall yoghurtsås till.

Vinbladsdolmar

Smakrika, citronsyrliga vinbladsdolmar finns det många olika varianter av i Mellanöstern och länderna runt Medelhavet. Passar som fräscha små munsbitar på buffébordet eller så kan de ätas som ensamrätt med tex sallad, yoghurt och lite bulgur.
Att linda in kött, ris, linser med mera i blad från kål eller vinplantor är en gammal tradition och fantastiskt gott. Svartvinbärsblad fungerar ypperligt. Plocka av bladen innan blomning medan de är som bäst. Ordet ”dolma” kommer från turkiskan och betyder ”att fylla i”. Här bjuder jag på härliga vinbladsdolmar.
Visst är det lite pyssligt att rulla in dessa små dolmar, men det är värt varje minut. Färsen ska egentligen blandas med krossade tomater och tomatpuré, men jag åt mina första vinbladsdolmar med russin i färsen och sedan dess är jag fast vid det.

Ca 30 st
450 g vinblad i lag
600 g lamm-, nöt- eller blandfärs
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2-3 dl kokt ris
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 dl russin
1 dl persilja
1 msk färsk hackad mynta
0,5 dl olivolja
2 citroner, saft och lite zest
salt och grovmalen svartpeppar

Finhacka lök och vitlök. Stek i lite smör eller olja ett par minuter.
Skölj vinbladen under rinnande kallt vatten eller i vattenbad för att få bort lite av saltet. Blanda färsen med lök, kokt ris, kryddor, örter, salt och peppar. Lägg ut vinbladen på en arbetsbänk med undersidan uppåt. Bladets spets uppåt och nedre delen mot dig själv. Om bladen har skaft, klipp i så fall bort dem. Lägg en matsked av färsblandningen på varje blad. Vik in sidorna av bladet ovanpå färsen. Rulla sedan nedifrån uppåt tills färsen är helt inbakad i bladet. Lägg dolmarna tätt i en kastrull. Börja på nästa lager så fort ett lager är fullt.
Häll på citronsaften, olivolja lite salt. Fyll med några dl vatten. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt de småputtra i 45-50 min (det ska finnas lite vätska kvar i kastrullen). Ät kalla som varma, de blir godare när de stått till sig några timmar eller till följande dag. Stapla dolmarna på ett fat, garnera med ätliga blommor, lime eller citron och tex torkade tranbär. Servera med tsatsiki och lite bulgur med grönsaksfräs.
Njut!

TIPS:
Det finns en mängd olika vinblad att välja på. I saltlake på glasburk, vakuumförpackade eller djupfrysta. Färska kan man hitta när det är säsong för dem men de ska kokas ganska länge för att inte bli trådiga. Våga plocka svartvinbärsblad innan blomning och se till att koka dem mjuka och följsamma. Svartvinbärsblad är ganska små men det går bra att lägga dem omlott.

Savoykåldolmar

Ett par klassiska kåldolmar med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt. Finns det något bättre? Jo, dolmar av savoykål, en mildare släkting till vitkålen… Det är säsong för alla typer av god och nyttig kål, och dit hör även savoykålen, så passa på att göra savoykåldolmar!

4 port ca 20 st
1 savoykålshuvud
500 gr fläsk-, nöt- eller lammfärs
1 gul lök
1 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 msk kalvfond
salt och peppar
ca 25 gram smält smör

Förväll lossade kålblad i lättsaltat vatten. Det går annars att använda bladen som de är men med ett dopp i kokande vatten blir de följsammare. Blanda alla ingredienser till en smidig och ganska lös färs. Sätt ugnen på 225grader. Klicka ut färsröra på kålbladen och rulla ihop till små dolmar. Lägg i en ugnssäker form med skarven neråt och häll över smält smör. Stek i ugnen ca 20 min.

Potatissallad med sojabönor och dill

En fräsch, grön potatissallad lika god ljummen som kall.

4 port
1 kg färskpotatis
250 g sojabönor
1 broccolistånd
100 g blandade salladsblad

Dilldressing
1 knippe dill
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Skrubba potatisen och koka ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt svalna lite. Skär i bitar. Lossa broccolibuketterna från stjälken och kör dem i mixer. Blanda potatis, sallad, bönor och broccoli.
Hacka dillen och blanda med olja och vinäger. Lägg i pressad eller hackad vitlök. Smaka av med salt. Häll dressingen över salladen och peppra lite. Ät ljummen eller kall.

Potatissallad med jordärtskockor, päron och citrondressing

En läcker färskpotatissallad som får extra smak av att potatisen läggs på grillen. Passar lika fint till grillat kött eller grillad lax. Serveras gärna ljummen.

4 port
600 g färskpotatis
200 g jordärtskockor
2 mogna päron
50 g rostade mandlar, gärna lite saltade
100 g ruccola eller babyspenat
100 g mozzarella i bitar
100 g riven Västerbottensost
olivolja
salt och peppar
några färska basilikablad
ev en gnutta chiliflingor

Citrondressing
1 dl olivolja
1 tvättad citron, zest
3 msk citronsaft
1 msk honung
Salt och peppar

Skrubba potatisen och jordärtskockorna. Koka dem ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt svalna lite. Skär i halvor. Hacka mandeln, skär päronen i bitar.
Pensla potatisen och skockorna med olja. Grilla dem 5-10 minuter tills de fått fin färg. (Stek i panna om föredrar det framför att grilla). Fördela sedan potatis, skockor, sallad, päron, mandel, ostar, salt, peppar och basilikablad på ett fat. Strö över lite chiliflingor för extra sting.

Snabbgjord och somrig ugnsomelett

Blev precis sugen på en somrig ugnsomelett

4-5 port
2-3 msk rapsolja
ca 12 körsbärstomater
1 hackad rödlök
6 ägg
2 dl grädde
2 dl vatten
2 dl riven Västerbottenost
400 g hackad spenat
100 g fetaost el chèvre
salt och nymalen svartpeppar

Olja in en ugnsform. Halvera tomaterna och lägg i formen med “skärsidan” upp tillsammans med den hackade löken. Ställ in i 200 graders ugn ca 10 minuter medan du rör ihop ägg, vatten, grädde riven ost, salt och peppar. Ta ut ugnsformen. Sprid ut spenaten, smula över fetaosten eller chèvren och häll över äggblandningen. Grädda i cirka 25 min tills omeletten får lite färg. Dekorera med t ex gröna ärtor, ärtskott, skivade rädisor, lite ruccola eller tunt skuren sparris. Servera med en enkel sallad.

Tips: Lägg i lite kokt potatis om vill att omeletten ska vara mer mättande.

Salmorejo – Andalusisk tomatsoppa

Om det blir tryckande sommarvärme så gör en Salmorejo! Det är en spansk, kyld tomatsoppa från Cordoba, Andalusien. Soppan påminner om Gazpacho men är mycket tjockare i konsistensen och mer mättande. Jag har ett minne från Granada då vi blev serverade varm Salmorejo och det var nog den bästa tomatsoppa jag någonsin ätit. Receptet är enkelt. Använder man sig av solmogna tomater och får till rätt mängd av salt och vinäger blir det fantastiskt gott!

4 port
1 kg riktigt mogna tomater
1 röd paprika
3 skivor torrt ljust bröd
3 vitlöksklyftor
3 hårdkokta ägg
2 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
1 dl olivolja
salt

Till servering:
några skivor serranoskinka
hårdkokta ägg
färsk persilja

Grovhacka tomater, paprika och vitlök och lägg i en skål. Riv eller skär brödet och lägg i skålen. Häll i olja, sherry och ett hackat ägg. Mixa. Smaka av med salt, peppar och ev mer sherry/vinäger. Droppa i lite vatten om soppan känns för tjock. Ställ kallt en stund.
Riv eller skär skinkan i mindre bitar, hacka övriga ägg och persilja. Soppan skall serveras kall med tillbehören vid sidan om. Men, som sagt, den där gången i Granada hade de gjort ett uppkok innan servering. Soppan på bilden är också varm.

Tips: Använd mandel eller cashewnötter istället för bröd för att göra soppan glutenfri.

Söt-syrliga citronbagels

Jag fick för mig att baka bagels med citron härom dagen. Det blev en härlig smak och balanserad sötma. Gott med smält smör i de varma, nygräddade bagelsen. Vill man förstärka den sötsyrliga smaken ytterligare går det fint att bre på lite lemoncurd också 🙂

Deg till ca 14 st
25 g jäst
4,5 dl vatten
0,5 dl citronsaft
zest från 1 citron
0,5 dl socker
2 msk smör
2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl (byt ut några dl vetemjöl mot grahamsmjöl för grövre bröd)

Till kokning
2 l vatten
2 msk strösocker

Garnering
ägg att pensla med
pärlsocker eller blåa vallmofrön

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, citron, salt och socker. Lägg i smör. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen ca 5-10 minuter. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Ev behövs mer mjöl. Dela degen i 14 bitar och rulla dem till bollar. Gör ett hål i mitten av bullen med hjälp av ett finger och snurra runt degklumpen lite för att vidga hålet. Att få det jämnt och fint är till en början lite knepigt, men efter några försök kommer rätta knycken. Försök gör ganska stora hål, annars jäser de igen. Låt jäsa ca 30 min på mjölat bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200°C.
Koka upp vattnet med sockret i en kastrull. Lägg försiktigt ner 2-3 stycken bagels åt gången i det kokande vattnet. Låt de sjuda ca 1 minut på varje sida.
Ta upp dem med en hålslev och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med pärlsocker eller vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kallna på galler.

Kanel, kardemumma- och russinbagel

Vill du baka goda bagels till kaffet med smak av kanel, kardemumma och russin? I så fall kan du följa nedanstående recept. Sikta över florsocker vid servering och bjud färskost och jordgubbssylt till.

Deg till ca 14 st
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk smör
1 dl russin
2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl (byt ut några dl vetemjöl mot grahamsmjöl för grövre bröd)

Till kokning
2 l vatten
2 msk strösocker

Garnering
ägg att pensla med
lite socker eller farinsocker

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt och honung. Lägg i kanel, kardemumma, smör och russin. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen ca 5-10 minuter. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Ev behövs mer mjöl. Dela degen i 14 bitar och rulla dem till bollar. Gör ett hål i mitten av bullen med hjälp av ett finger och snurra runt degklumpen lite för att vidga hålet. Att få det jämnt och fint är till en början lite knepigt, men efter några försök kommer rätta knycken. Försök gör ganska stora hål, annars jäser de igen. Låt jäsa ca 30 min på mjölat bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200°C.
Koka upp vattnet med sockret i en kastrull. Lägg försiktigt ner 2-3 stycken bagels åt gången i det kokande vattnet. Låt de sjuda ca 1 minut på varje sida.
Ta upp dem med en hålslev och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite socker.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kallna på galler.