Byt ut den klassiska kanelfyllningen mot egenkokad blåbärssylt. Resultatet blir de godaste sommarbullarna!
ca 40 st
25 g jäst om degen skall kalljäsa under natten, annars 50 g
5 dl vatten
1-1,5 dl socker
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
150 g kallt smör
1,3 l vetemjöl ca
Fyllning
4 dl blåbär
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 msk potatismjöl
100 g smör
Ägg att pensla med och pärlsocker som dekoration.
Lös upp jästen i kallt vatten. Blanda alla ingredienser som vid ett vanligt bullbak och knåda tills degen är elastisk och slät. Låt degen jäsa övertäckt minst 1 timme, men gärna i kylen över natten. Förbered fyllningen genom att koka en tjock sylt av den och låt kallna.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut och dela varje del i 20 bitar. Klicka på blåbärssylt. Vik ihop och nyp ihop. Ställ bullarna med den släta delen upp på plåten med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 60 min.
Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 250 grader ca 8 minuter. Servera nygräddade och frys in dem som blir över.