Den här äppeldrycken får man vänta i tre dygn på, men annars är det ett enkelt sätt att göra en härligt ren, fruktig och fräsch dryck med mycket tryck i smaken. Blanda sedan ut med valfri mängd vatten. Testa blanda med bubbelvatten och du har egen äppelläsk.
ca 5 liter
3 kg äpplen
4 liter vatten
1,5 kg socker
2 citroner, saften
Skölj äpplena och skär dem i små bitar. Lägg i en stor rostfri bunke eller hink. Koka upp vattnet och häll det över äppelbitarna. Låt allt svalna och lägg på ett lock.
Låt det stå kallt i 3 dygn och sila sedan genom en silduk eller finmaskig sil.
Tillsätt sockret och pressad citron och rör tills allt socker har löst sig. Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara svalt.
Tips: Utan konserveringsmedel klarar sig saften i kylskåp ca en vecka. Saften går dock bra att frysa in, då håller den i flera månader. Annars går det ju att konservera drycken med 1 tsk natriumbensoat för längre hållbarhet.