Igår kväll satte jag en paprikabrödsdeg som fick jäsa långsamt i kylen under natten. Bröden bakades ut tidigt i morse, sedan somnade jag om en liten stund tills det var dags att baka ut. Det blev goa frukostbröd vill jag lova, smöret och osten smälte över de varma godbitarna….
25 g jäst
5 dl vatten
3 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk paprikakrydda
1 stor röd paprika (halva mixas och halva finhackas)
3 soltorkade tomater
3 msk olivolja
2 dl rågsikt
1 dl havregryn
9-10 dl vetemjöl
Dekorera med blötlagda solrosfrön och paprikakrydda
Mixa halva paprikan och soltorkade tomater med kallt vatten. Finhacka halva paprikan. Smula ned jästen och häll över kallt paprikavatten och rör så jästen löses. Tillsätt därefter övriga ingredienser och hälften av vetemjölet. Arbeta samman degen. Arbeta därefter in lite vetemjöl i taget tills degen släpper om degbunkens kanter.
Jäs degen i bunken under lock över natten (eller i rumstemperatur ca 1 timme).
Knåda ur all luft och forma den till två limpor. Lägg bakplåtspappersklädd plåt. Läs under bakduk 1-2 timmar
Strö över blötlagda, paprikakryddade solrosfrön.
Grädda i 200 graders värme i nedre delen av ungen i ca 30 min.
Pensla bröden med lite rapsolja ifall mjuk yta önskas. Låt svalna under bakduk.