Inbakad oxfilé är inte något nytt påfund, men det är gott och kan vara riktigt spännande för vem vet vad för godsaker som är gömda innanför smördegen….. Det klassiska är att lägga i lite svampstuvning. Testa gärna att smaksätta med färska örter, riven Västerbottensost, lite rökt sidfläsk eller bacon 😉
4 port
600-700 g oxfilé, hel bit
salt och peppar
smör och eller olja
1 färdigkavlad kyld smördeg, ca 300 g
tips på smaksättare tillsammans med köttet i smördegen: riven Västerbottensost, hackade smörfrästa vitlöksklyftor och lök, knaperstekt fläsk eller bacon, en dl hackade färska kryddor
1 äggula
Putsa filén. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn filén runt om. Salta och peppra.
Strö ut önskad smaksättare alldeles intill köttet. Rulla ihop degen runt köttet och se till att fästa ordentligt. Pensla med äggula runtom och stek i ugnen ca 20-40 min.
Rött kött då innertemperaturen är 58°-60°, rosa kött vid 61°-63° och önskas köttet genomstekt låt det stå tills innertemperaturen är närmare 70°.
Servera den inbakade oxfilén hel och skär upp vid bordet.
Servera med rostad potatis och rotsaker eller gratäng, rödvinssås och gärna varma grönsaker. Kanske något för trettondagshelgen!?