Lövbiffsrullader av älg, skogssvamp och blåbärsrisotto

I år har det verkligen varit gott om bär, så för den som haft tid och intresse har verkligen kunnat fylla frysen med skogens läckerheter. Själv har jag inte hunnit plocka så mycket i år, men lite blev det i alla fall. Här är recept på blåbärsrisotto med lövbiff för 4 personer.

Blåbärsrisotto
3 dl avorioris
2 msk rapsolja
2 dl rött vin
3 dl koncentrerad blåbärsdryck
2 dl vatten
2 msk honung
2 kryddnejlikor
1 stjärnanis
saften av en halv citron
salt och peppar
1 dl blåbär

Fräs riset glansigt i olja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vinet, låt koka in. Rör om hela tiden. Koka upp alla andra ingredienser utom blåbären i en annan kastrull och späd med lite i taget i riset. Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Vänd mot slutet ner 1 msk raps- eller olivolja och blåbär. Rör om väl och servera med lövbiffsrullader och svamp.

Lövbiffsrullader
8 skivor lövbiff av älg alt. nötkött
200 g färskost
2 dl vispgrädde
1 lök
5 dl skogssvamp, gärna Karljohan
1 msk soja
1 msk viltfond
salt och peppar
persilja
smör att steka i

Lägg lite ost, salt och peppar på varje lövbiff och rulla hårt ihop och fäst med tandpetare. Bryn rulladerna i smör. Hacka svamp och lök och fräs i en annan panna. Häll grädde, soja och fond över rulladerna och låt puttra. Späd ev med lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Vänd runt rulladerna med jämna mellanrum. Lägg i svampen och klipp över persilja. Servera med blåbärsrisotto.

Pigs in a blanket – korv i frasig smördeg

Inbakad korv i smördeg är mycket enkelt att göra. Korvsort kan väljas efter smak, t ex grillkorv eller kanske någon kryddstark korv. Här har jag använt välkryddad lammkorv.

1 rulle smördeg
8 valfria smala korvar
1 ägg
3 msk sesamfrön

Sätt ugnen på 225°. Kavla ut smördegen lite för att passa till korvarna. Rulla in korven och skär i bitar. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 10 minuter eller tills de får vacker gyllenbrun färg. Klart! Hur gott som helst till en kall öl eller som drinktilltugg!

Lingonmousse i filodegskorg

Lingon är viktigt i svensk mat. Det ska vara lingonsylt till köttbullarna, lingondricka som måltidsdryck och gelé till steken. Lingon i matbröd är extra saftigt, lingon i bakverk är fräscht och lingonparfait till efterrätt är riktigt lyxigt. Ja, lingon kan användas till allt från husmanskost till söta kakor och desserter. Hitta nya spännande sätt att tillaga de syrliga bären! Här bjuder jag på lingonmousse i filodegskorg.

4-6 port
3 dl lingon
2 gelatinblad
1 äggvita
1 dl socker
2 dl vispgrädde
1 msk konjak eller calvados
filodeg
rapsolja för pensling av filodeg

Mixa lingon med stavmixer. Lägg gelatinblad i vatten några minuter. Vispa äggvita och socker till en marängsmet. Vispa grädden för sig.
Krama ur vattnet och smält gelatinbladen 10 sek i en kopp i mikron eller i en kastrull på spisen över svag värme.
Rör ner gelatinet i lingonpurén och ev lite konjak/calvados.
Rör ner lingonpurén i marängsmeten. Vänd till sist försiktigt ner grädden i marängsmeten.
Täck skålen med plast och ställ in i kyl minst 2 timmar.

Medan moussen vilar har man all tid i världen att göra filodegskorgarna. Sätt ugnen på 200 grader. Skär filodegen i fyrkanter, pensla lätt med olja och lägg bitarna 3 och 3 på varandra. Placera i muffinsformar så att det blir som korgar. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler och ta korgarna ur formarna. Skeda upp lingonmoussen strax innan servering och dekorera med några lingon och myntablad. Pudra över lite vaniljsocker. Saligt gott!

Rårakor på kålrot

Passa på att handla massor av rotsaker nu när det är skördetid! Här är ett läckert tips på råraka av kålrot. Det är alltid gott med knaperstekt bacon till, men i helgen serverade vi skagenröra, räkor i stora lass och sallad till. En riktig höjdare!

500 g kålrot
500 g potatis
1 lök
3 ägg
salt och peppar
smör att steka i

Riv kålrot och potatis. Hacka lök. Blanda alla ingredienser. Stek i rikligt med smör. Servera med dina favorittillbehör.

Rökt sikmousse med syltad fänkål

Rökt sik är fantastiskt gott, speciellt den som mammas sambo fiskar och röker. Han har gjort det så många gånger så det kan aldrig bli fel när han gör det.
Syltad fänkål är också en riktig höjdare, speciellt till rökt sik. Recept på det finns här på bloggen under ”Tillbehör”. Sikrom är den bästa av all rom tycker jag, också den har jag turen att få tag i via mammas sambo då han fiskar mest var dag. Ikväll blev det en välkomponerad förrätt av alla dessa godsaker.

6 port:
400 g rökt sik
1 liten rödlök
1 tsk riven pepparrot eller dijonsenap
2 dl vispgrädde
några droppar citronsaft
lite dill och gräslök
salt och peppar

Hacka löken, dillen och gräslöken smått. Dela den benade fisken i bitar. Blanda allt i en skål och vispa med elvisp till en fluffig mousse. Kan förberedas dagen innan servering.
Servera tillsammans med lite stekt brödsmul, gärna rågbröd, syltad fänkål och toppa med sikrom och en dillkvist. Njut!

Syltad fänkål i 1-2-3-lag

Här har jag gjort ett fantastiskt gott tillbehör som passar bra till fisk, skaldjur, kyckling och fläskkött, men allra bäst är detta till rökt fisk. I morgon ska jag att servera en förrätt med rökt sikmousse och då kommer den syltade fänkålen mycket väl till pass. Ni måste bara prova, smaklökarna dansar av lycka!

1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 st stjärnanis
1 tsk salt
1 fänkål
1 lök
1 dl dill

Koka upp ättika, socker, vatten, stjärnanis och salt. Strimla fänkål och lök och sjud i 15 min. Kyl ner. Tillsätt dill. Förvaras i glasburk i kyl.

Smörgåstårta med kyckling och bacon

I förrgår förberedde jag denna läckra smörgåstårta som fick dra över natten till igår då den dekorerades. Vi tog med den till några goda vänner och bjöd dem på lunch. Jag brukar ha med mango i dekorationen, men igår blev det mest druvor. Gott hur som!

Fyllning:
Fibertoast, ca 12 skivor (gör en fyrkantig tårta eller skär och pussla ihop bröden till runda bottnar
1 grillad kyckling
2 paket bacon
2 syrliga äpplen
1 rödlök
1 dl hackad basilika
1 msk majonnäs
300 g philadelphiaost
3 dl turkiskt yoghurt
2 tsk sambal oelek
100 g messmör
Salt och peppar

Garnering:
Tunt skivad kalkon (rosor)
Ärtskott
Miniplommontomat
Vindruvor
Mango

Knaperstek bacon och låt rinna av och kallna. Hacka allt smått och blanda ihop fyllningen. Kantskär bröden. Bred på ett tunt lager smör (som förhindrar att brödet blir soggigt).

Fördela fyllning mellan brödlagren och se till att brödskarvarna hamnar omlott. Bred fyllning runt om och över tårtan. Täck med plastfolie och kyl, gärna över natten.

Nu kommer det roligaste! Garnera tårtan och servera!

Rödbetsbiffar

Så härligt att få frossa i nyskördade rotsaker. Ser att de inte kostar mer än 3 kr per kilo i affären för tillfället, så passa på!

4-6 port:
500 g rödbetor
200 g riven ost, gärna halloumi
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 citron, både saft och skal
1 förp vita bönor eller kikärtor(ca 400 g)
2 tsk salt
1-2 dl hackad mandel
1-2 dl hackad bladpersilja
1 dl havregryn eller mer om det behövs
lite färsk eller torkad chili (1 tsk sambal oelek går också bra)

Skala och riv råa rödbetor. Riv ost. Skala och hacka lök och vitlök smått. Mosa bönor/kikärtor grovt. Hacka mandel och persilja. Raspa det gula citronskalet och pressa ur citronsaften. Blanda ihop allt till en smet. Låt stå kallt, gärna från morgon till kväll eller över natten till nästa dag.
Forma smeten till biffar och stek i rikligt med smör eller olja på låg- till medelvärme tills de fått krispig yta, ca 5 minuter per sida. Servera t ex med matig sallad, nybakat bröd och en god kall sås. Annat gott serveringsförslag är t ex stekt potatis, coleslaw och fruktig sallad.