Ciabatta

Så gott ett bröd kan bli av bara fyra ingredienser! Vetemjöl, vatten, jäst och salt och resultatet blir ett ljust, luftigt och fantastiskt bröd. Först görs en fördeg som får jäsa ett dygn. Sedan blandas fördegen med mer deg och får jäsa ytterligare ett par timmar innan det är dags för gräddning.

Dag 1 – fördeg, ca 1 dygn innan baket

3 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
2 g jäst
Vispa eller rör ihop i en bunke. Täck med plast eller lock och låt stå i rumstemperatur i ca 1 dygn.

Dag 2 – bortgörning (blandning av fördeg med mer degspad)

Fördegen från igår
13 dl vetemjöl
5 dl vatten
15 g jäst
1 msk salt

Blanda fördegen med vetemjöl, vatten och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3–5 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda eller tex en ugnsform. Låt jäsa 1-2 timmar. Vik under tiden degen tre gånger genom att ta tag och dra lite i den och vik in mot mitten från alla fyra håll.
Stjälp upp degen försiktigt på mjölat bakbord. Den kommer att vara väldigt mjuk och elastiskt. Dela degen med degspackel eller vass kniv i två stora bitar, eller i ca 14 småfrallor. Hantera dem varsamt så att inte luften går ur degen.
Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme. Grädda bröden mitt i ugnen, frallorna gräddas i ca 15 minuter och limporna i ca 25 min. Ta ut och låt svalna på galler. Avnjut dem t ex med en fin olivolja och en riktigt god ost.

Lingon- och blåbärsbröd

25 g jäst
7 dl vatten
1 dl surdeg
2 tsk salt
2 msk sirap
2 msk rapsolja
2 dl lingon
2 dl blåbär
1 msk kummin
2 dl havregryn
5 dl grovt rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl tills degen är smidig

Rör ut jästen och blanda sedan ihop allt och mjölet sist. Bearbeta 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme). Baka sedan ut två bröd och lägg i en långpanna eller baka ut frallor eller baguetter i valfri storlek. Låt jäsa ca 60 min. Grädda stora bröd i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 50 minuter. Baguetter gräddas ca 20-25 min i 225 grader och frallor är klara på ca 10-12 minuter i 250 grader.

Svartvinbärskokta rödbetor

Så enkelt och så gott. Testa detta tillbehör!

4 rödbetor
3 dl svarta vinbär
2 msk honung
Salt och peppar

Koka rödbetorna mjuka. Skala och skär i bitar. Sjud med svarta vinbär och honung. Smaka av med salt och peppar. Läcker smakkompis till ostpaj eller bara med en god ost. Passar också förträffligt till viltkött eller nötstek. Succé!

Rårörd rödvinbärssaft

Det här är enkelt! Det är bara att blanda, vänta och sedan njuta av frisk och syrlig rödvinbärssaft.

1 liter röda vinbär
3 dl vatten
1 tsk vinsyra
5 dl socker per liter färdig saft

Mosa bären ordentligt tillsammans med vattnet. Tillsätt vinsyra och rör om. Låt blandningen stå kallt under lock i ett till två dygn. (Använd rostfri skål eller hink eller om du har en stor glasburk). Sila saften, skumma eventuellt av den och mät upp den. Rör ut sockret, fem deciliter per liter färdig råsaft, så att det löser sig helt. Tappa upp på väl rengjorda flaskor.

Romtopf

Frukt och bär kan läggs in i sockerlag eller så gör man en lyxig efterrättsinläggning i alkohol- och sockerlag, sk romtopf (konservera i rom och socker) med blandade frukter och bär. Stenfrukter passar bra att lägga in.
Här har jag testat romtopf med aprikoser, körsbär och lite lingon och röda vinbär.

1 väl rengjord glasburk med lock
1 vaniljstång
5 dl socker
50 cl mörk god rom
1 kg bär och stenfrukter, t.ex. plommon, körsbär, persikor, aprikoser

Diska en glasburk med lock och torka i ugn i 100 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljfröna med socker. Skölj och kärna ur bär och frukter. Varva dem med sockret i glasburken. Häll på rom. Bären ska täckas helt. Förvara mörkt och svalt. Avnjuts lagom till jul med lättvispad grädde!

Rödbetsgazpacho

6-8 port
4-5 rödbetor
1 liten rödlök
0,5 röd chilifrukt
1 gul el röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 avokado
saft från 1 citron
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
4 isbitar

Skala och hacka rödbetorna och löken. Dela paprikan i bitar. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till jämn konsistens. Servera den krämiga kalla soppan i 6-8 små glas. Dekorera med t ex råstekt sparris och hyvlad parmesan eller hackade valfria nötter. En perfekt förrätt eller ett smak- och färgrikt mellanmål.

Krispiga jordärtskockschips

200 g (6-8 jordärtskockor)
3 msk rapsolja för ugnsrostning eller 0,5 l för fritering
1 tsk havssalt

Skrubba jordärtskockorna rena, skiva dem tunt på mandolin.
Fritera gyllenbruna i 150 graders olja eller blanda runt i en skål med olja och lägg ut dem på en plåt täckt med bakplåtspapper, salta och baka dem i 125 grader i 50–60 minuter eller tills de är gyllene och krispiga. Trevligt tilltugg!

Jordärtskockssoppa

Jordärtskockan kan tillagas på de flesta sätt. Det finns de som uppskattar den rå, skivad tillsammans med ruccola, lök och en god vinägrett. Personligen vill jag dock ha den tillagad. Kokt smakar den utsökt i sallad eller som puré med smör och salt. Att steka den skivad, tärnad eller riven tillsammans med olivolja är en läckerhet, liksom att ugnsrosta eller gratinera den med grädde, vitlök och potatis. Den går utmärkt att lägga på grillen, eller fritera i olja och äta som krispigt tilltugg. Här är en god jordärtskockssoppa!

4 port:

300 g jordärtskocka
300 g potatis
3 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör eller rapsolja
7 dl grönsaks- eller hönsbuljong
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
lite färsk eller torkad timjan och rosmarin
salt och vit- eller svartpeppar
Garnering: knaperstekt bacon, rostade solrosfrön, handskalade räkor eller strimlor av kallrökt lax.

Skala och hacka lök, vitlök, jordärtskockor och potatis. Fräs i smör utan att det får färg. Häll på vin och buljong. Koka tills allt är mjukt. Mixa. Tillsätt timjan, rosmarin och grädde. Smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med valfri garnityr. På bilden är knaperstekt bacon, frön och örter. Servera med ett gott bröd. Oemotståndligt gott!
Tips: Blanda soppan med 3 droppar tryffelolja eller ringla över lite kallpressad olivolja.

Päron- och ädelostsallad

Päron och ädelost är två pålitliga smakkompisar! Sötma träder fram när päron får bli lite varma. Ypperligt ihop med pikant ädelost, sälta från lite lufttorkad skinka och beska från krispig sallad och valnötter. Ringla över lite sött och surt så dansar smaklökarna av lycka!

150 g blandad sallad
150 g ädelost, t ex Kvibille Gräddädel eller Gorgonzola
2-3 päron
100 g lufttorkad skinka
100 g rostade valnötter

Skölj päronen, skär i klyftor och grilla dem i en het panna. Arrangera under tiden sallad, skinka, ädelost och valnötter i en vid skål eller på ett fat. Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av. Toppa salladen med de grillade päronen, citrondressing och lite flytande honung!

Citrondressing
Saften av en citron
0,5 dl god olivolja
salt och peppar
lite dijonsenap

Fyllda frallor

Matigt, enkelt och gott tillbehör t ex på kräftskivan.

Ca 10 st
500 g nötfärs
1 finhackad lök
2 vitlöksklyftor
200 g champinjoner, blandsvamp eller kantareller
2 msk smör
2 tsk dragon (gärna färsk, men torkad går också bra)
1 msk kinesisk soja
1 msk kalvfond
2 tomater
200 g färskost
1 msk senap
Salt och peppar efter tycke och smak
0,5 dl hackad persilja
2 dl riven västerbottenost

Bryn lök, vitlök, svamp och köttfärs i smör. Salta och krydda med dragon. Tillsätt soja, tomat, senap, färskost och persilja. Koka ihop.
Skär av lock på frallorna, gröp ur dem och lägg på plåt med bakplåtspapper. Finfördela inkråmet, blanda det med köttfärsen och fyll frallorna. Toppa med ost. Gratinera i 200 graders ugn ca 10 minuter. Självklart kan man fylla frallorna med vilken god stuvning som helst. Låt fantasin flöda!