Vi fortsätter prova viner i världens sydligaste kvalitetsodlingsområde, Central Otago, Nya Zeeland. Här produceras några av världens bästa Pinot Noir-viner. Vi har besökt den personliga och hantverksmässiga vingården Gibbson Valley Wine med sina rena, fina viner.
Vi började med en Riesling 2015 med fin syra, inte alls för söt. Trevlig!
Pinot Gris 2015, aningen sötare, men inte så det tar över, aningen ek. Trevlig!
Pinot Blanc 2015. 100% fr samma vingård. Denna druva finns bara på 8 av alla 2040 vingårdar på Nya Zeeland. Lagrad 14 månader på ekfat. God!
Pinot Noir 2014. Gibbstons flaggskepp! Producerat sedan 1984 – ett koncept som håller! 25% hela klasar, 25% på nya ekfat. Skulle kunna tro det är en Syrah i ett blindtest.
Sedan fick vi prova en annan Pinot Noir också fr 2014 fr en annan vingård. Mineraler, mycket karaktär, mörk färg, fräsch, fruktig och mörka bär.
Sist ett dessertvin, Riesling blandad med Pinot Gris och Pinot Blanc för syran. 136 g socker per liter. Sött men gott! Personligen föredrar jag dock lite mindre sött.
Dessa viner finns ej i Sverige ännu, men de kanske kommer 😉
Till lunch serverades en trevlig buffé på vingården som avslutades med kladdkaka med grädde. Gott!