Idag har vi flyttat oss lite söderut till vinområdet Waipara med sina härliga viner. Klimatet är något svalare vilket ger underbart eleganta viner. Vi hade förmånen att besöka den prisbelönta vingården Pegasus Wine där vi provade sju fantastiska viner och sedan avnjöt vi en mycket delikat lunch i restaurangen som är en av topp 100 i världen. Underbar mat och eleganta viner därtill.
Vi provade följande viner:
Sauvignon Blanc (Sauvignon Blanc 70%, Semillion 30%), 2014. Frisk och fräsch.
Chardonnay 2014. Lagrad på ekfat 8 månader, men eken tar inte över. Balanserat, fruktigt, mjukt.
Pinot Noir 2013. Balanserat, mjukt, runt, frukt och bär (hallon, jordgubb), fin syra.
Merlot och Cabernet Sauvignon (Merlot 50%, Cabernet Sauvignon 30%, Cabernet France 10% och Malbec 10%. Dämpad frukt, fantastiskt vin enligt mitt tycke!
Riesling från 2014 som nästan jäst helt klart, socker 7 gram. Endast aningen söt.
Riesling från 2014, socker 25 gram. Halvtorr, sötare än den första Rieslingen.
Riesling från 2014, socker 85 gram. Ganska söt. Skulle säkert passa bra till bär och glass.
Lunchen bestod av följande smakmeny:
Hembakat surdegsbröd med ortens olivolja och restaurangens eget kärnade smör. Riesling från 2011.
Matvete, kanderad butternutpumpa, hemgjord färskost, krasse, chili och pumpakärnor.
Ugnsbakad ricotta, rökt rödbetskräm, svarta oliver, pistachnötter och mynta.
Hjortcarpaccio, picklad rättika, kastanjepuré, duck ham, mörk choklad. Chardonnay från 2010.
Smörsvängd gnocci, grillad kronärtskocka, chèvre, syltad apelsin, tarragon och walnötssmör.
Biff Angus, krispig oxkind, boulangèrepotatis, picklad lök, gula russin och olivpuré.
Lammstek, ugnsrostad fänkål, rökt mandel och saffransyoughurt.
Dressad sallad av olika gröna blad och örter, päron, rädisa, ätliga blommor och solrosfrön. Pinot Noir från 2010.
Pegasus Wine är med dess restaurang är med och toppar det vi provat hittills under vinresan på Nya Zeeland.