Ska du bjuda på middag till helgen? Kanske blir det kalvstek med mandelpotatismos? Marinera dagen innan och gör klar på bjuddagen. Den kan serveras såväl varm som kall.
4 pers:
600 g kalvstek
2 hackade eller pressade vitlöksklyftor
3 msk soja
3 msk balsamvinäger
1 msk rapsolja
1 msk rosmarin
1 msk timjan
Blanda ingredienserna till marinaden i en påse. Putsa kalvsteken från eventuella hinnor och lägg ner i påsen. Marinera i kylen några timmar, gärna över natten.
Ta ut kalvsteken ur kylen någon timme innan den ska stekas. Bryn i en panna med smör eller olja. Salta och peppra runt om. Lägg steken i en form klädd med folie och ställ in i 120 graders ugn i 1-1,5 timmar. Vid en innertemperatur på 63 grader är köttet saftigt rosa.
Låt steken vila i folie tills den ska serveras. Steken på bilden är genomstekt då den gick ända upp till 72 grader.
Vid servering skär upp tunna skivor och lägg upp på ett fat. Häll på en fin stråle med god olivolja och lite balsamvinäger och gärna lite steksky. Servera med ljummen potatissallad eller som här med mandelpotatismos (stompad mandelpotatis med smör, vatten salt och lite peppar), smörstekt sparris och sallad.