Rödbeta går verkligen att använda till allt möjligt. Här nedan är recept på rödbetsgravad lax. Smaken påverkas inte så mycket men laxen blir härligt färggrann. Grava som vanligt fast tillsätt ett par rårivna rödbetor. Läcker presentation på julbordet eller hur?
1 kg laxsida (som varit fryst)
1 dl salt
1 dl socker
4 krm vitpeppar
några dillkvistar
1 citron, zest
2 rödbetor
Skala
och riv rödbetorna. Blanda rödbetor, citronskal, socker, salt och peppar.
Gnid in blandningen i laxens köttsidor och strö över lite dill. Lägg ihop
laxfiléerna med köttsidorna mot varandra.
Lägg laxen i dubbla plastpåsar, knyt ihop och lägg på ett fat eller plastlåda i
kylen. Låt ligga 3 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden.
Skrapa bort rödbetor och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor.
Servera på julbordet eller bara med tunnbröd och gravlaxsås. Dekorera med några
dillkvistar.