havtornsparfait toppat med guld
En underbar parfait med friska smaker av havtorn, passionsfrukt och blåbär toppad med guldströssel
6 port
6 digestivekex
1 msk smör, smält
1 dl strösocker
4 äggulor
2 msk konjak
1,5 dl havtornsjuice, råsaft av havtorn
5 dl vispgrädde 40 %
2 dl blåbärssylt, till servering
5 passionsfrukter, till servering
ev lite guldströssel
Klä 6 portionsformar med plastfolie.
Pressa bort kärnorna från havtornen genom en sil.
Smula kexen och blanda med det smälta smöret.
Vispa socker och äggulor hårt. Blanda i havtornssaften och konjaken i äggsmeten. Vispa grädden för sig och vänd ner i äggsmeten.
Häll upp i formarna. Lägg på kexsmulorna som lock. Frys i minst 8 timmar.
Ta fram parfaiten ur frysen och ställ den i kyl cirka 30 minuter innan den ska serveras. Stjälp upp parfaiten på fat. Gröp ur passionsfrukten och garnera med de små kärnorna, blåbärssylt och lite guldströssel.