Sik går lika bra att grava som lax, ja, det blir till och med ännu bättre. Färgen är ljus, nästan vit och köttet är magert så den gravade siken är inte lika fet och oljig som lax.
600 g sikfilé (2 sikfiléer)
0,5 dl salt
2 msk socker
1 tsk grovt krossad vitpeppar
1 liten gul lök
Rensa, fjälla och filéa fisken. Torka av filéerna med hushållspapper. Strö salt, socker och peppar på fiskens köttsidor. Skala och skiva löken och lägg på fisken.
Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra med löken och lägg in i en plastpåse eller vira in i folie som i sin tur läggs på ett fat i kylen ca 1 dygn. Vänd några gånger under tiden.
Var noga med att frysa fisken innan den gravas. Minst –18° i ett par dygn.
Servera som förrätt på knäckebröd eller rostat bröd tillsammans med gräddfil eller crème fraiche och lite rödlök eller gräslök.