Lätt räkcocktail

Här är en fräsch räckcocktail på lite grönt som fanns hemma för stunden. Rätten är lätt så till får det bli en lätt dryck av något slag, gärna ett torrt, krispigt, friskt, fräscht vitt vin. Varför inte en Sauvignon blanc eller kanske en Semillon.

1 squash
några gröna sparrisar
en näve sojabönor
1 grönt äpple
1 dl crème fraiche
en halv lime, saft och skal
lite salt el örtsalt
ev lite honung
1 tomat
handskalade räkor
lite gräslök eller dill

Tärna squashen, skär sparrisen i bitar och woka i lite smör eller olja och lite salt. Lägg i portionsskålar eller glas. Lägg i lite sojabönor eller gröna ärtor. Tärna äpple och fortsätt montera ihop cocktailen med en klick crème fraiche smaksatt av lite limeskal och honung. Toppa med räkor, tomat och kanske lite gräslök eller dill.

Ljummen lax- och sötpotatissallad

Sötpotatis, dadlar och varmrökt lax är gott tillsammans. Testa får du se!

4 port
1 kg sötpotatis
smör och eller rapsolja
salt och peppar
12 dadlar
100 g salta, rostade mandlar
några nävar sallad t ex rucola
400 g varmrökt lax

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär sötpotatisen i jämnstora bitar och lägg i ugnsform med lite smör eller olja och salt. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills potatisen blivit mjuk. Ta bort kärnorna ur dadlarna och dela dem i mindre bitar. Hacka mandlarna grovt. Fördela dadlar, mandel, rucola och lax på sötpotatisen. Servera med lime- och sambalsås.

Lime- och sambalsås

2 dl crème fraiche
skal av en lime
juice av en lime
0,5 tsk sambal oelek
lite salt och peppar

Rör ihop ingredienserna och servera till lax- och sötpotatissalladen.

Lökgravad sik

Sik går lika bra att grava som lax, ja, det blir till och med ännu bättre. Färgen är ljus, nästan vit och köttet är magert så den gravade siken är inte lika fet och oljig som lax.

600 g sikfilé (2 sikfiléer)
0,5 dl salt
2 msk socker
1 tsk grovt krossad vitpeppar
1 liten gul lök

Rensa, fjälla och filéa fisken. Torka av filéerna med hushållspapper. Strö salt, socker och peppar på fiskens köttsidor. Skala och skiva löken och lägg på fisken.
Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra med löken och lägg in i en plastpåse eller vira in i folie som i sin tur läggs på ett fat i kylen ca 1 dygn. Vänd några gånger under tiden.
Var noga med att frysa fisken innan den gravas. Minst –18° i ett par dygn.
Servera som förrätt på knäckebröd eller rostat bröd tillsammans med gräddfil eller crème fraiche och lite rödlök eller gräslök.

Festlig fiskpaté

Laga en riktigt god fiskpaté, fylld mad rökt lax, när du vill bjuda festligt och väl förberett. Patén kan du göra en till två dagar i förväg och förvara i kylen. Rör ihop en romsås och dekorera strax innan servering.

300 gram laxfilé
300 gram vit fiskfilé som gädda, sej, kolja eller torsk
3 ägg
2 tsk salt
3 dl grädde
1 msk citronsaft
1 msk dijonsenap
2 krm vitpeppar
0,5 krm cayennepeppar
1 msk potatismjöl

Fyllning:
0,5 purjolök
2 msk hackad dill
100 g kallrökt lax
lite smör eller olja att steka purjolöken i

Klä en avlång brödform med ett bakplåtspapper. Rensa, skölj och hacka purjolöken fint. Stek den på svag värme i lite smör eller rapsolja. Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten. Rensa fisken från ben, skär den i kuber och mixa i matberedare. Tillsätt ägg, grädde, citron, potatismjöl, senap, cayennepeppar salt och peppar. Fyll formen med fiskfärs till hälften, lägg ett lager purjolök, dill och strimlad kallrökt lax. Bred sedan på med resterande fiskfärs. Vik över bakplåtspappret och ställ in formen med fiskpaté i djup ugnsform. Häll hett vatten runt om. Baka fiskpatén i vattenbad ca 1 timme. Ta ut fiskpatén och låt svalna innan servering.

Servera ljummen eller kall till förrätt eller kall på buffé. Gör en romsås till. Garnera med kräftstjärtar eller skalade räkor, lime och lite rucola.

Blomkål, ost och nektarinsallad

En trevlig sallad till allt möjligt gott som tillagats på grillen.

1 blomkålshuvud
1 bit ingefära
0,5 dl rapsolja
1 citron, saft och skal
2 dl riven Västerbottensost
1 knippe vårlök
en gnutta salt och en gnutta socker
3 nektariner
2 tomater

Riv eller hacka blomkål och ingefära smått. Blanda runt med olja, citron och ost. Skiva löken tunt och blanda i. Smaka av med lite salt och socker. Tärna nektarin och tomat och blanda i.

Baconbomb deluxe

Vill du bjuda på något roligt och oväntat men framför allt riktigt gott? Stora, maffiga och saftiga köttbullar med ost omhuldade av lök, lindade i bacon och penslade med BBQ-sås. Grundreceptet till de här baconbomberna är hämtat från Traegers Grillar. Jag har sett såna här bacongrejer i de sociala flödena flera gånger och ville testa, och ja, det blev lika gott som utlovat.

4 port
500 gram köttfärs
100 g fetaost
4 gula lökar
4 msk persilja
1 msk farinsocker
1 msk chilisås
1 tsk soja
1 tsk Worcestershiresås
1 dl havregryn
salt och peppar
2 paket bacon
8 msk BBQ-sås

Skala lökarna och skär av botten och toppen på dem. Skär itu lökarna och lägg undan de största, yttersta lökskivorna, 16 skivor av de största.
Finhacka resten av löken. Blanda ihop köttfärs, hackad lök, persilja, farinsocker, chilisås, soja, Worcestershiresås, havregryn, salt och peppar till en smidig färssmet.
Skär fetaosten i 8 bitar. Forma färsen till 8 lika stora köttbullar. Tryck in en ostbit i varje köttbulle och nyp ihop. Lägg två av de undanlagda lökskivorna runt varje köttbulle, så de formar ett ”lökhölje” runt om. Linda varje lök-köttbulle med 2-3 skivor bacon, så att hela köttbullen täcks (använd ev tandpetare för att hålla baconet på plats).
Lägg köttbullarna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och värm dem på 200 grader i ca 40 minuter.
Ta ut bollarna och pensla dem rikligt med BBQ-sås. Lägg dem på grillen tills baconet blir krispigt och får fin grillfärg.
Servera gärna tillsammans med en härlig sallad med mycket frukt och grönt.

Ugnsbakad lök

Ugnsbakad lök är billigt, enkelt och ett gott tillbehör till det mesta, speciellt till grillat. Tillaga med olivolja, salt och peppar så blir löken mjuk och får en härlig sötma. Det funkar med all sorts lök, här har jag blandat vanlig gul lök, schalottenlök, vitlök och rödlök. Passa på att använda färsk lök nu när det är i säsong!

Sätt ugnen på 225 grader. Beräkna 2 lökar per person. Behåll det innersta lagret av skal, halvera lökarna och lägg dem i en ugnsform med snittytan uppåt. Ringla över olivolja, strö över salt och lägg ev på lite rosmarin eller timjan. Skjuts in i ca 225 grader varm ugn i ca 35 minuter eller tills det doftar och ser himmelskt gott ut.

Kan förberedas innan och värmas på innan servering.

Maffig portabelloburgare med karamelliserad lök

Vegansk portabelloburgare är ett supergott alternativ när det ska grillas. Den här burgaren serveras med avokado, fräsch bönröra och karamelliserad rödlök. Själva svampburgaren har smak av vitlök, olivolja och färska örter. Läckert!

Bönröra:
380 g kokta vita bönor
0,5 dl olivolja
1 tsk sambal oelek
Salt
några kvistar persilja

Karamelliserad lök:
2 rödlökar
2 msk rapsolja
0,5 tsk salt
1 msk balsamvinäger

Portabello:
4 portabellasvampar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
0,5 dl blandade hackade örter
Salt
Peppar
2 avokador
8 skivor surdegs- el hamburgerbröd
1 krispsallad

Börja med bönröran. Mixa alla ingredienser. Smaka av med salt.
Tillaga den karamelliserade löken. Bryn löken på medelhög värme i olja i ca 15 min. Rör då och då. Tillsätt sockret och vinäger och ev lite vatten och låt koka in.
Ta bort foten på portabellosvampen och hacka den och blanda med pressad vitlök, olja och örter. Salta och peppra. Lägg hacket i svamparna.
Dela och kärna ur avokadon.
Grilla svamparna över indirekt värme ca 20 minuter eller tills de är mjuka rakt igenom. Grilla avokadon över direkt värme och grilla bröden snabbt.
Servera burgarna med alla tillbehör.

Lavendeldrömmar

Jag var till Kroatien i våras och blev serverad en pastarätt rikligt med lavendel och tänkte direkt att den här kryddan gör sig nog bättre i en liten småkaka än i pastatallriken. Tycker du som jag så låt drömmarna blomma!

ca 50 st
100 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
2 msk lavendelblommor, torkade

Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt oljan lite i taget. Arbeta in hjorthornssaltet, mjölet och lavendelblommorna.
Rulla degen till två längder och skär varje rulle i ca 25 bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lite.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler.

Tips:
Man kan köpa torkade lavedelblommor i hälsokostaffär eller blommor i knippen i blomsteraffärer. Då får man torka genom att bunta ihop dem och hänga dem upp och ned, gärna i ett soligt fönster. Kanske har du lavendel i trädgården. Ta in och torka, repa av och stoppa i glasburk. Blanda lite lavendel med strösocker, lavendelsocker.

Mazariner med syrenglasyr

Populär kondiskaka i eget kök! Ca 18 st

Mördeg:
5 dl vetemjöl
1,5 dl florsocker
200 g smör

Fyllning:
75 g smör
100 g sötmandel
3 bittermandlar
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 dl socker

Glasyr och garnering:
2 dl florsocker
ca 1,5 msk vatten
syrenblommor

Arbeta ihop ingredienserna till mördegen. Kavla eller tryck ut degen i välsmorda aluminiumformar eller engångsformar. Låt stå i kylen medan du gör fyllningen.
Smält smöret. Ta det från värmen. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda med vetemjölet och bakpulvret. Vispa ägg och socker poröst. Rör i mandelblandningen växelvis med smöret. Fördela mandelfyllningen i formarna. Grädda mitt i ugnen 15–20 min i 175 grader. Låt kallna helt i formarna.
Rör ihop glasyren och bred ut den på kakorna. Dekorera med syrenblommor eller andra ätliga blommor.