Kladdkaka tycker de flesta om och det är enkelt att lyckas med den, även för nybörjaren! Här är en vegansk variant.
200 g mjölkfritt smör
2 dl socker
1,5 dl kikärtsspad
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 kryddmått salt
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
Smält smöret i en kastrull. Rör ner alla ingredienser i det smälta smöret. Häll i en springform och grädda i nedre delen av ugnen ca 12 minuter i 175 grader. Låt svalna
Här är kladdkakan serverad med lite cashewgrädde och jordgubbar. Sikta över lite florsocker för extra piff.
Cashewgrädde
2 dl cashewnötter
1 msk honung, sirap eller socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
Blötlägg cashewnötterna ett par timmar så de blir mjuka. Mixa samtliga ingredienser i minst 5 minuter tills du får en jämn och krämig gräddliknande konsistens. Det går bra i en mixer eller kraftig matberedare. För extra god grädde, ersätt vattnet med tex färskpressad apelsinsaft.