Aubergine eller äggplanta som det också ibland heter på svenska, kan man göra väldigt mycket gott av. Här är en trevligt vegetarisk rätt på aubergine.
4 portioner
2-4 auberginer (beroende på storlek)
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
olivolja
12 färska champinjoner
1 burk kikärtor
2 msk ajvar
1 tsk sambal oelek
1 dl färskost ex philadelphia
2 dl turkisk yoghurt
1 dl grovt hackad persilja
1 msk balsamvinäger
salt och peppar
mozzarella
Dela auberginerna i tjocka stubbar ca 8-10 cm höga. Gröp ur dem men spara lite i botten. Kör de tomma stubbarna i ugnen på 200 grader medan du gör resten. Häll av kikärtorna i ett durkslag och skölj dem. Grovhacka innanmätet från auberginer, lök, champinjoner och vitlök. Fräs i olivolja, salta, peppra och häll i ärtorna och balsamvinäger.
Dra av från värmen och rör i ajvar, sambal oelek, färskost, yoghurt och grovhackad persilja. Fyll auberginerna och lägg en rejäl skiva mozzarella på varje, in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.