Stek med mörk sås och rostad pumpa till Allhelgona

Den för Sverige ganska nya traditionen Halloween firas den 31 oktober i USA. Några svenskar firar idag, i helgen som var, nu på fredag 4 november eller inte alls.
I vår familj hoppar vi oftast över halloween, men däremot förknippar vi allhelgona med kärlek och värme, en helg för eftertanke, att samlas med släkt och vänner, kanske tända minnesljus på gravarna. Det är rofyllt och vackert ute på kyrkogårdarna med alla tusentals ljus i kvällsmörkret.
Här bjuder jag på helstekt fransyska med svart sås, rostad pumpa, paprika och kantareller som kan passa som huvudrätt på Allhellgona.

1 kg fransyska

Glaze:
2 tsk svartpeppar
1 msk anis
1 msk timjan, gärna färsk, annars torkad
1 dl soja
1 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung
2 krm torkad ingefära
Salt

Blanda ihop ingredienserna till glazen och gnid in den putsade steken. Stoppa in en stektermometer på tjockaste delen och tillaga på 150 grader tills termometern går upp till 72 grader för rosa kött. Själv låter jag steken nå upp till 80 grader innan jag tar ut den. Det kan ta ca 2 timmar beroende på stekens storlek och form. Låt svalna. Skiva köttet tunt. Värm ev någon minut i ugnen innan servering.

Ugnsrostad pumpa och paprika
1 kg pumpa, helst butternut
1 gul paprika
1 orange paprika
0,5 dl rapsolja
2 hackade vitlöksklyftor
Salt

Halvera och skrapa ur fibertrådar och frön från pumpan, skär den i klyftor. Skölj och skär paprikorna i bitar. Lägg pumpa och paprikor på plåt med bakplåtspapper. Vänd runt i olja, vitlök och salt. Rosta i mitten av ugnen i 225 grader ca 30 min tills pumpan känns mjuk.

Mörk rödvinssås
5 dl rödvin
2 schalottenlökar
3 dl reducerad sky (från steken)
2 msk oxfond
1 msk sirap
1 msk soja
100 g smör
salt och peppar

Hacka schalottenlöken och fräs den glansig i lite smör. Låt löken koka med rödvinet tills 1/3 återstår. Tillsätt sky, fond, sirap och soja och låt det reducera till hälften, cirka 15 minuter. Sila såsen och rör i kallt smör. Smaka av med salt och peppar.

Smörstek lite kantareller för ytterligare piff till denna allhelgonarätt.

Pumpasoppa

Ska du dekorera en pumpa till Allhelgona? Ta vara på fruktköttet och gör t ex soppa!

200 g pumpa
200 g morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
1 krm kajennpeppar eller 1 torkad röd chili
salt och svartpeppar
2 dl matlagningsyoghurt och ev lite grädde

Skala och hacka lök, vitlök, pumpa och morötter. Lägg i en kastrull och koka upp med vatten och buljong. Låt sjuda under lock 15 minuter. Mixa med stavmixer direkt i kastrullen. Tillsätt tomatpuré och kajennpeppar till önskad hetta. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt yoghurt och grädde. Sjud någon minut. Servera gärna chips av lufttorkad skinka till soppan och strö över lite rostade pumpafrön.

Kolasnitt

En av favoriterna bland småkakor är kolasnitt hemma hos oss. Så här gör jag dem. Ikväll blir de dock smaksatta med saffran inför ett litet reportage som kommer snart 😉

25 st
100 g smör
1 dl socker
0,5 dl sirap
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

Rör smör, socker och sirap krämigt och tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta ihop degen och dela i två bitar. Rulla ut varje bit till en längd, som får plats på bakpappersklädd plåt. Platta till dem något och räffla sedan med en gaffel. Grädda längderna mitt i ugn ca 12 minuter i 180 grader. Skär dem sedan lite på snedden.

Lönnrosor – fin bukett av höstgula lönnlöv

Ha en pysselstund med familj eller vänner. Gör en fin bukett av höstlöv! Det är ganska enkelt. Man behöver faktiskt inte vara så petigt noga. Det blir vackert ändå. Man behöver vackra lönnlöv, tråd och en sax att klippa av tråden med. Rosorna görs av några lönnlöv som viks och rullas. Jag använde åtta, nio löv till varje ros. Spara några löv att arrangera runt om rosorna till en vacker bukett. Trevlig ge-bort-bukett! Håller länge gör den också 😉

Gör så här:
Plocka en rejäl bunt med lönnlöv i olika storlekar och färger.
Vik ett litet lönnlöv som blir till den innersta knoppen på rosen genom att rulla lövet runt sig själv med stjälken nedåt. Rulla ett lite större löv runt knoppen där skarven på det innersta lövet börjar och tryck ner toppen på rosen något.
Fortsätt sedan att bygga på rosen genom att rulla fler och fler löv som är lite större runt rosknoppen. Rulla löven inte för tajt, men ändå så att det håller ihop.
Nu är rosens innersta del klar och du kan börja fylla ut med kronblad på rosen. Använd nu större lönnlöv som du viker in den översta toppen på innan du rullar runt rosen. Använd gärna löv i olika skiftande höstfärger och lägg dem lite lösare omlott för att efterlikna kronbladen på en riktig ros.
När du fått den form och storlek som du önskar på rosen knyter du ett snöre eller gummiband runt roten på rosen, precis under själva blomman så att det hela håller ihop. Klipp sedan av lönnlövens stjälkar under rosen. Om du vill kan du även lägga med några kvistar blåbärsris i buketten.