Sedan några år tillbaka anordnar tidningarna Bakat & Gott och Hemmets Journal tävling i Bull-SM. Flera hundra tävlingsbidrag skickas in per år. Jag tyckte att förra säsongens SM-vinnarbulle ”Karlsbaderbulle med hasselnötter och citron” verkade spännande, så jag bakade enligt receptet, och ja, det blev verkligen en bulldröm! Luftiga och delikata bullar av en väldigt smidig deg. Fyllningen får ett extra lyft av både hasselnötter och citron.
Ca 40 st
50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
4 äggulor
1, 5 dl socker
1 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl hasselnötter
150 g smör
2 dl socker
rivet skal av en citron
Pensling och garnering:
ägg
rörsocker
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader, och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt äggulor, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt, 40-60 minuter.
Mal nötterna till fyllningen och blanda med rumsvarmt smör, socker och citronskal.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel. Bred på fyllning och rulla ihop.
Skär varje rulle i 20 bitar. Ställ med snittytan upp i bullformar eller på bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på rörsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter i 250 grader.
”Karlsbaderbulle med hasselnötter och citron” kallad denna bulle som vann Bull-SM 2014.