En burgare som har allt, även för den inbitne köttälskaren! Smakupplevelserna radar upp sig en efter en när tänderna biter sig genom nybakat bröd, rejäl klick av färskost med pepparrot, krispsallad, solmogna tomater, morots- och bönburgare, grillad aubergine med smält västerbottensost, picklad rödlök och groddar.
Ca 8 st
1 dl kokta teffkorn, amaranth eller quinoa
300 g morötter
1 lök
1 citron, saften och lite skal
1 förp blandade bönor eller kikärtor (ca 400 g)
1 dl havregryn eller mer om det behövs
1 ägg
en liten bit färsk ingefära
1 dl sesamfrön
1 dl hackad mandel, valfria nötter eller solrosfrön
1 dl hackad persilja
salt och peppar
Skala och riv morötterna. Skala och hacka löken och ingefäran smått. Fräs i smör eller olja.
Mixa bönorna, men låt några vara hela eller grovt mosade. Blanda morotsfräset, bönorna med resten av ingredienserna till en smet.
Häll ut sesamfrön på en tallrik. Forma smeten till biffar och vänd dem i fröna.
Pensla på lite rapsolja och grilla eller stek i olja på medelvärme tills de är gyllene.
Stek eller grilla skivad aubergine mjuk i smör eller olja. Låt västerbottensost smälta över aubergineskivorna. Grilla bröden lite och börja montera ihop burgaren efter bästa förmåga. Servera ev krispiga rödbetschips till. Njut!