Rutig rabarberpaj

Idag har det varit en speciell dag. Sista dagen på mitt jobb på VK för en tid. Från och med nu är jag tjänstledig därifrån för att bl a hålla på med den otroligt roliga caféverksamheten vid Sörmjöle Bryggcafé, båthamnen Sörmjöle Havsbad (Brännäset). Eftersom det är rabarbertider och denna speciella dag så bjöd jag mina kollegor på smakrik rutig rabarberpaj. Den gick åt som smör i solskenet!

Pajskal
4 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
125 g smör
1 ägg
1-2 msk havremjölk
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
3 msk smör
200 g finhackad mandel (jag körde det till ett grovt mjöl i matberedare)
1 dl socker
1 ägg
3 msk Grand Marnier eller cognac eller mörk rom
2 tsk vaniljsocker
skalet och saften av en halv citron
1 nypa salt

Garnering
8–10 stjälkar rabarber
5 dl vatten
ca 3 dl socker

Blanda alla ingredienserna till pajdegen. Låt den vila kallt ca 30 min. Tryck ut pajdegen i en form med ca 28 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min i 190 grader.
Blanda ingredienserna till fyllningen och häll över pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt den kallna.
Skala rabarberstjälkarna och gör remsor med en potatisskalare. Koka upp socker och vatten och lägg i några rabarberremsor i taget tills de mjuknar. Pass upp så de inte blir mos! De mjuknar fort. Lägg ut rabarberlängderna på ett bakplåtspapper och fläta ihop dem till ett rutmönster. De rabarberremsor som blivit över kan kokas riktigt mjuka, som en kompott och läggas ovanpå pajen. Ta sedan tag i bakplåtspapperet med rabarberflätan och vänd snabbt den över pajen med kompotten. Klipp bort de remsor som sticker utanför. Servera med vaniljvisp, glass eller grädde. Jättegott!

Internationella burgardagen

Orientburgare

Den här burgaren tävlade jag med när Max Hamburgerrestauranger arrangerade Hamburger-SM för första gången. De ville få in spännande och hälsosamma recept. Min burgare gick till final men nådde inte hela vägen fram. Per Morberg bedömde att hummus inte hörde hemma på en burgare, och jag som hade en rejäl klick på bottenbrödet. Detta var år 2007. Nu, 2016 kanske Orientburgaren är mer rätt.

Gör så här:
Välj en fetare nötfärs, gärna av högrev eller använd lammfärs. Forma köttet till burgare utan att hantera det för mycket. Grilla burgare, aubergineskivor och halloumiost. Montera ihop bröd (gärna hembakat, men köpt går också bra) med en rejäl klick hummus, lite sallad, silverlök, tomat, grillad saftig högrevsburgare, grillad aubergine och en tjock skiva grillad halloumi. Droppa på lite honung. Njut!

Hallonmoussetårta

Plocka fram finporslinet och överraska mamma på söndag!
Bjud på en oemotståndligt god hallonmoussetårta på chokladbotten toppad med bär.

Botten (kladdkaka):
200 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 kryddmått salt
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Rör ner alla ingredienser i det smälta smöret. Häll i en springform och grädda i nedre delen av ugnen ca 15-20 minuter i 175 grader. Låt svalna.

Hallonmousse:
250 g hallon
2 äggvitor
1 dl socker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 msk konjak eller calvados

Gör så här:
Mosa hallonen i en sil för att få bort kärnorna. Lägg gelatinblad i vatten några minuter. Vispa äggvitor och socker till en marängsmet. Vispa grädden för sig.
Krama ur och smält gelatinbladen. Blanda de passerade hallonen med gelatin och konjak. Vänd ner marängsmeten och till sist grädden. Häll blandningen över kakbottnen. Täck över och ställ i kylskåp några timmar eller över natten. Dekorera med en hög av bär innan servering.

Omelett

Perfekt snabbmat som går att variera i det oändliga. Fyll med det du gillar bäst eller det som finns hemma. Kanske lax, skinka, korv, spenat, sparris, broccoli, ost? Beräkna 2-3 ägg per portion och lika många matskedar vätska, vatten, mjölk eller grädde och lite salt och peppar. Bara att röra ihop och hälla i het stekpanna med lite smör eller olja i. Sänk värmen och rör försiktigt i äggsmeten. Omeletten är färdig när äggstanningen stannat men fortfarande är krämig på ytan. I denna omelett är det smörfräst rödlök, paprika, champinjoner och västerbottensost. Servera lite sallad till.

Crostini med ugnsbakad rabarber, honung och chèvre

8 st
200 g rabarber
2 msk honung
100 g chèvre
8 skivor surdegsbaguette
2 msk olivolja
Svartpeppar
Färsk körvel, oregano eller rosmarin

Skölj, skala och skär rabarber i 7 cm långa bitar och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över honung. Baka rabarbern i 200 graders ugn 15 minuter. Skeda över vätskan i botten.
Skär baguett i skivor och pensla med olivolja. Rosta dem högt upp i ugnen.
Lägg en skiva chèvre på varje crostini. Ställ in i ugnen igen, precis så länge att osten börjar smälta. Toppa med några rabarberslingor, nymald svartpeppar och lite färska kryddor. Härlig aptitretare!

Sallad med lax och bönpasta

Vad härligt att man kan börja sitta ute på terrassen och njuta av luncherna nu. Här är en lätt laxsallad med bönpasta, frukt och grönt.

4 port:
kokt bönpasta för ca 2 pers
2 kokta ägg
300 g rökt lax, skulle funka lika bra med rester på ugnsstekt lax
50 g sallad (t ex ruccula el krispsallad)
1 liten rödlök
1 bit paprika
några körsbärstomater
1 bit gurka
några rädisor
100-200 g melon
1 morot
ett par jordgubbar
1-2 avokado
1 dl majs
dill
olivolja med lite citron, salt och peppar

Hacka frukt och grönt. Fördela pasta, lax och övriga ingredienser på 4 tallrikar. Toppa med lite dill, salta, peppra, droppa över lite citron och ringla över lite olja.

Foliepaket med fiskelycka

Slå in fisk, t ex lax och eller torsk, med dill, persilja och gräslök, en skvätt vitt vin eller citron, smör, mjälla primörer t ex sparris, haricots verts, sugarsnaps och förkokt potatis. Lite salt och en gnutta peppar också förstås. Lägg på grillen eller i 200 graders varm ugn i ca 15 minuter. Himmelskt gott, frisk och fräscht!

Laxsnurror med sparris på Malaxlimpa

I helgen har Sörmjöle Båtklubb flitigt jobbat med bryggor, väg, bom, bojar, cafélokal och allt möjligt medan jag varit hemma och fixat med lite matreportage inför sommaren. Jag passade dock på att bjuda hem några av entusiasterna på middag efter dagens dagsverke, och vi började med små laxsnurror på Malaxlimpa. Här kommer recept:

Ca 16 st:
4 gröna sparrisar
200 g skivad kallrökt lax
200 g färskost
1 msk riven pepparrot
lite gräslök
några skivor rågbröd, kavring eller pumpernickel

Bryt av nedersta delen på sparrisen och koka den mjuk i saltat vatten ett par minuter. Spola den kall och låt rinna av. Bred ut plastfolie och lägg på laxen omlott. Blanda färskost, riven pepparrot och gräslök, och bred på laxen. Lämna 2 cm i ena kanten.
Lägg sparrisen i kanten med ost och rulla in som när man gör rulltårta. Rulla in i plastfolie och låt den ligga kallt någon timme (helst 30 min i frys). Skär laxrullen i skivor och lägg på små brödskivor.

Blommig falukorv med morot- och rödbetspaté

Får det lov att vara lite ”matblommor” på tallriken!?

Morot- och rödbetspaté
300g morötter
300g rödbetor
2 dl kvarg
1 msk maizena
4 ägg
0,5 g saffran
2 krm spiskummin
salt och peppar

Koka rödbetorna hela tills de mjuknat. Skala och grovriv eller hacka dem. Riv morötterna grovt. Blanda morotsrivet med 1 dl kvarg, 0,5 msk maizena, två ägg, saffran och lite salt och peppar. Blanda rödbetshacket med resten av kvargen och maizenan, två ägg, spiskummin och lite salt och peppar.
Lägg bakplåtspapper i en 1,5 liters brödform. Fördela rödbetsblandningen i botten och morotsblandningen ovanpå. Tillaga i 175 graders ugn tills innertemperaturen är 95 grader, ca 1 timme och 20 minuter. Låt patén kallna. Skär i skivor och pensla med lite olivolja. Grilla eller stek patéskivorna några minuter på båda sidor. Servera med en sallad och fetaostcréme, eller på buffébordet eller som här, till ”blommig falukorv” och ”lökblomma”.

Blommig lök
Skala och skär lök i 16 klyftor, men inte hela vägen igenom, utan lämna 1 cm i botten. Skär bort lite av roten så att löken går att ställa. Grilla eller ugnsbaka tills löken slår ut som en blomma och nästan börjar brännas allra ytterst. Ringla över smält smör eller olivolja. Salta och peppra lite. Det går även bra att fritera ”lökbommor”. Serveras som tillbehör.

Blommig falukorv
4 pers
600 g falukorv

Skär falukorven i puckar. Gör ett rutmönster genom halva puckarna. Grilla eller ugnsbaka med rutmönstret uppåt ca 15 minuter i 225 grader och korvarna blir som blommor. Serveras förslagsvis med rotsakspaté, ”lökblomma” och sockerärter.

Morots- och bönbiffar panerade i sesamfrön

Jag tänkte göra en vegetarisk middag med morotsbiffar, fetaost och sallad, men innan jag var klar hade jag stekt ett paket med bacon också och strött över biffarna. Det blev riktigt bra.

4-5 port:
2 msk teffkorn okokt eller 1 portion kokt
500 g morötter
1 lök
1 citron, saften och lite skal
1 förp blandade bönor (ca 400 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl havregryn eller mer om det behövs
1 ägg
krydda med spiskummin, ingefära, paprika, gurkmeja
1 dl sesamfrön

Koka teffkornen (afrikanskt sädesslag).
Skala och riv morötterna. Skala och hacka löken smått. Fräs lök och hälften av morötterna.
Mosa bönorna grovt. Blanda ihop allt till en smet.
Häll ut sesamfröna på en tallrik. Forma smeten till biffar och vänd dem i sesamfröna.
Stek i olja på medelvärme tills de är gyllene. Servera med sallad och yoghurtsås.