Av färs kan man göra mycket gott och ”Falsk filé” är en av många goda rätter. Jag kom över ett parti fin nötfärs från en gårdsbutik i närheten så jag slog till, formade färsen till falukorvstjocka rullar och lade var och en i var sin fryspåse. Perfekt att ta fram, tina lite, skära i skivor och steka, röra ihop en god sås att hälla över köttet och låta gå klart i ugnen.
4 port:
600 gr nötfärs
Rulla till en korv i plastfolie eller fryspåse. Frys i 1,5 timme eller längre.
Skär i skivor och stek. Salta och peppra och lägg i ugnsfast form.
Vispa ihop en sås av
3 dl grädde
1 dl vatten
2 msk oxfond
1 msk soja
ev lite smulad torkad svamp (jag använde torkade trattkantareller)
salt och peppar
Gör såsen i samma panna som köttet stektes i. Låt sjuda ett par minuter. Häll såsen över köttbitarna och ställ in i ugnen, ca 12 minuter i 175 grader. Servera potatis, sallad och rårörda lingon till.